30 Heste Bønne Frø inkl. levering. En sjov plante. Kan spises.

60,00 kr.

50 på lager

Kategori:

Beskrivelse

 

Hestebønnen er fantastisk! Den kan vinterdyrkes i drivhuset eller sås i det tidlige forår.

Den gode hestebønne har mange navne.  På latin, Vicia faba. På dansk har den en vifte af navne, kendt som hestebønne, fava bønne, valsk bønne og vælsk bønne. Faktisk er bønnen slet ikke en bønne i den forstand, men medlem af ærteblomstfamilien.

Hestebønnes blomst er bestøvervenlig

Hestebønnen, blomstrer med hvidlige blomster som dufter.  Hvad få sikker ved, er blomsten bestøvervenlig.  Hestebønnen blomstrer tidligt og er en kærkommen fødekilde for flyvende insekter. Bønnen bliver omkring 90 cm høj og har den fordel at den ikke behøver store opbinding som andre bønner skal.

Hestebønner har et højt proteinindhold

Hestebønner i forhold til andre bønner det højeste proteinindhold på 32 % Hvis du er veganer eller spiser meget plantebaseret føde er hestebønne et naturligt valg. De friske bønner skal have et let opkog så er de en delikatesse at spise. Hestebønnen har en lang tradition for dyrkning i landbrug verden over. Det er én af de ældste kulturplanter man kender til og bruges som linser, ærter og kikærter.

Hestebønner er kvælstoffikserende

At tilhøre ærteblomstfamilien som hestebønnen gør, er helt unik. Medlemmer af ærteblomstfamilien betegnes som bælgplanter.  Bælgplanter er forsynet med knoldbakterier på rodnettet. Knoldbakterierne opfanger og fikserer kvælstoffet fra luften og gemmer kvælstoffet i rødderne. Det betyder at der ikke er det store behov for at tilfører gødning under dyrkningen. Faktisk ved man også at naboplanter også beriges med kvælstof fra hestebønnen. Hestebønnen bruges også som dækafgrøde for at forhindre at næringsstoffer udvaskes gennem vinteren.

Dyrkning af hestebønner

I modsætningen til alle andre bønner kan hestebønnes spirer under meget lave temperaturer.  Frøene kan sås i drivhuset i efteråret eller i det tidlige forår. Det er også muligt at så frøene tidligt i marts direkte på friland. Så frøene i en god ”Så og priklemuld”. Frøene skal sås i 1 til 2 cm. Dybde. Hvis du forspirer lige efter årsskiftet, skal du forvente en springstid på 2-3 uger.

Faktisk kan de overvintre i drivhuse i drivhuset og komme på friland i det helt tidligere forår. Skudspidserne af planten skulle være lige så delikate at spise, som friske grønne asparges.

Naboplanter til hestebønner

Da hestebønnen er kvælstoffikserende, kan dette udnyttes til fordel for andre naboplanter. Gode naboplanter er kartofler. Når kartoflerne er spist, kan kål og vinterporre overtage pladsen. Bladbeder og rødbede er også gode naboplante.

Hestebønne i madlavning

Du kan høste friske hestebønner fra juli måned. Tidligere hvis du har forspiret dem i drivhuset fra januar. Bønnen og bælg kan spises frisk. Bælgen er ikke specielt spændende. Friske hestebønner og bælge kan dampes let, tilsættes salt, smør og citron. Den friske hestebønne har en hinde, der skal fjernes inden bønnen spises. Tørrede hestebønner skal lægges i blød 12 timer inden de koges et par timer før de kan anvendes. Hestebønner kan anvendes i gryderetter, supper eller som hovedingrediens i en alternativ og proteinrig humus. Hestebønne humus er superfood.

 

Hits: 5

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Kun kunder, der er logget ind og har købt denne vare, kan skrive en anmeldelse.