30 Trætomat Cyphomandra crassicaulis. Inkl. Levering.

79,00 kr.

Trætomater er spændende og eksotiske, selvom de slet ikke smager som tomater. De er oplagte at dyrke i drivhuset og kan bruges i et væld af retter.

Drivhusdyrkeres favorit er uden tvivl tomater. Der er da heller ikke noget som lækre solmodne tomater, men kender du også en trætomat? For mig er det en af de nye planter, jeg prøverr

Det latinske navn er Tamarillo Cyphomandra crassicaulis (syn. C. betacea). Så er det ”sagt” tilmed med tungen næsten lige i munden. Den kaldes også Tamarillo, ikke at forveksle med tomatillo.

 

Trætomater er relativt nemme at frøformere, men der kan være stor forskel på, hvor længe frøene er om at spire. Ofte kan der gå tre-fem uger, før frøene spirer.  Vil man forsøge at sætte fut i spiringen, kan man lægge frøene i fryseren i et døgn og derefter så dem.

37 på lager (kan bestilles som restordre)

Kategori:

Beskrivelse

Trætomaten / Tamarillo / Tomate arbol er en mellemting mellem en frugt og en grøntsag. Den bruges både i frugtsalat og til madlavning. De eksotiske retter bliver sødere og mere eksotiske i smagen, når der bruges træ-tomater i stedet for almindelige tomater. Frugten kan dog også spises frisk. Den træagtige busk stammer oprindelig fra Andesbjergene. Minimum 40 frø
Dufter og smager fanstastisk.

Trætomater er en busk, der i dens normale vækstområde sagtens kan blive en meter eller mere. Den bærer ovale, røde frugter, og bruges både i det søde og det salte køkken. Form og størrelse er som et hønseæg, der spidser til i begge ender. Trætomaten kommer fra bjergegnene i Peru og har spredt sig langs Andesbjergene, men findes i dag i endnu større mængder i Sri Lanka. Dens oprindelsesland fortæller lidt om, at den kræver en del varme, så den skal absolut helst stå i drivhuset for at udvikle sig optimalt. Den kan overvintre, hvis den står frostfrit, så det er ikke en smid-væk plante, men en plante, du kan have glæde af i flere år.

Bittert skind
Frugterne af trætomat kan blive 8-10 cm lange og veje op mod 75 gram. I moden tilstand er skindet rødbrunt, undertiden med et par lette striber på langs. Det er almindeligt, at der er lidt variation i dens farve både udenpå og indeni. Overfladen er glat, og den tynde skal omgiver et fast, gyldent frugtkød.

Indeni er frugten delt i to kamre, hvori de bløde kerner ligger i en geléagtig masse. Skindet smager bittert og spises sjældent, men det saftige frugtkød har en lækker, frisk smag, der på en gang er sød og syrlig.

 

Man bruger frugtkødet af trætomat til pickles eller chutney eller til at lave en forrygende hot sauce ved at blende eller finthakke trætomater og friske chili.

Kog  en blanding af frugtkød i 6-8 minutter og tilsæt løg, koriander, citron og salt. Halve frugter af trætomat kan grilles, og man kan lægge skiver på den hjemmelavede pizza eller spise dem friske i salater. En god salat kan for eksempel være skiver af trætomat med sprød bacon, fetaost og ristede mandler i en olie-eddike-dressing med sennep og farin, siger Tine Albinus.

 

Hits: 177

Yderligere information