Kardemomme kender vi fra det indiske køkken, men den er blevet mere og mere populær her i Danmark. Den kan både bruges til karryretter til aftensmaden, men også til kardemommesnurrer og desserter. Alt i alt er det et meget alsidigt krydderi, som du nemt kan bruge i køkkenet.
Når det kommer til dyrkning af kardemomme, kan du også sagtens gøre det selv. Den har brug for nogle særlige vilkår for at gro og spire, så du skal være ekstra opmærksom på dens trivsel.
Kardemomme er en eksotisk plante, der kommer fra Indien. Den har været plantet i køkkenhaver i flere tusindvis af år, men har også spredt sig til andre lande i Asien og Mellemamerika. Det latinske navn for kardemomme er elettaria cardamomum og er sammen med safran og vanilje et af de dyreste krydderier i verden.
Planten kan vokse ude i naturen, hvor den kan blive helt op til fire meter høj. Den kan dog også sagtens trives indendørs her i Danmark, men her vil den sjældent blive mere end en meter høj.
Der er ikke ét tidspunkt på året, hvor det er bedst at så og spire kardemomme. Derfor er det helt valgfrit for dig, hvornår du har lyst til at så dine frø. Det første, du skal gøre, er at ‘vække’ frøene i en skål eller kop med vand natten over. Dernæst skal du fordele frøene ud over din pottejord, der gerne må være til den fugtige side. Frøene skal ikke ligge særligt langt nede i jorden, så de skal kun dækkes minimalt af et tyndt lag jord ovenpå.
Det er godt at huske på, at kardemomme i sine originale omgivelser vokser og gror i et subtropisk klima, hvor varme og fugtighed er en selvfølge. Derfor kan du blive nødt til at tage højde for netop det, når du selv planter dine frø. Din opgave er derfor på en måde at simulere et klima som i Indien eller Thailand, så dine frø får de bedst mulige forhold for at spire og gro.
Du bør finde en blanding af krukkeplantejord, jord med højt kalkindhold og sand.
Du kan med fordel stille jorden et varmt sted – normal stuetemperatur plejer at være optimalt. Efter såningen kan du regne med at vente op til to uger, før du kan se de første spirer bryde igennem jorden. Det er vigtigt, at jorden bliver ved med at være fugtig, og derfor bør du vande planten jævnligt og ofte bruge en forstøver til at give den lidt ekstra fugtighed.
Kardemomme er yderst let at holde som stueplante, idet den ikke stiller særlige krav. Den kan dyrkes i en almindelig standard-jordblanding med hyppig vand- og næringstilførsel om sommeren. Om vinteren vandes mindre, og der gødes slet ikke. Hvis kardemomme står i stærk sol, bliver bladene kedeligt lyse til gule.